9 listopada 2012

Tarta jabłkowa z nadzieniem orzechowym


A może powinnam napisać tarta orzechowa z jabłkami (?)

Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
25 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Masło siekamy z mąką i cukrem, dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce 30 minut.

Nadzienie:
60 g cukru muscavado
2 łyżki płynnego miodu
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
170 g orzechów włoskich, drobno posiekanych

Cukier mieszamy z mieszamy z miodem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy orzechy, mieszamy.

Dodatkowo:
3 duże jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty (24 cm), wierzch przykrywamy papierem i wysypujemy grochem lub kuleczkami do obciążania. Podpiekamy 10 min w 180 st. C. Następnie zdejmujemy papier, wylewamy nadzienie, na wierzchu układamy jabłka gęsto obok siebie. U mnie wyszły 3 warstwy.

Pieczemy jeszcze 30 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Nie kroimy gorącej tarty, czekamy aż trochę przestygnie.
Smacznego!!!           

6 komentarzy:

  1. Ten orzechowy środek bardzo przypadł mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada oblednie! Jablka i orzechy to takie jesienne smaki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechowy dodatek podbił moje serce! Wspaniała!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jejku to musi byc pyszne! te orzechy mniaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  5. z orzechami to rzeczywiście musi smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam coś podobnego - smakowało naprawdę dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...