A może powinnam napisać tarta orzechowa z jabłkami (?)
Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
25 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki lodowatej wody
Masło siekamy z mąką i cukrem, dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce 30 minut.
Nadzienie:
60 g cukru muscavado
2 łyżki płynnego miodu
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
170 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
Cukier mieszamy z mieszamy z miodem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy orzechy, mieszamy.
Dodatkowo:
3 duże jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty (24 cm), wierzch przykrywamy papierem i wysypujemy grochem lub kuleczkami do obciążania. Podpiekamy 10 min w 180 st. C. Następnie zdejmujemy papier, wylewamy nadzienie, na wierzchu układamy jabłka gęsto obok siebie. U mnie wyszły 3 warstwy.
Pieczemy jeszcze 30 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Nie kroimy gorącej tarty, czekamy aż trochę przestygnie.
Smacznego!!!
Ten orzechowy środek bardzo przypadł mi do gustu:)
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie! Jablka i orzechy to takie jesienne smaki...
OdpowiedzUsuńOrzechowy dodatek podbił moje serce! Wspaniała!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
o jejku to musi byc pyszne! te orzechy mniaaaam!
OdpowiedzUsuńz orzechami to rzeczywiście musi smakować bosko!
OdpowiedzUsuńRobiłam coś podobnego - smakowało naprawdę dobrze :)
OdpowiedzUsuń