23 lutego 2014

Kasza jaglana z owocami

U Bistro Mamy na śniadanie, u mnie na kolacje. Kasza jaglana z owocami posmakowała nam wszystkim, no prawie wszystkim. Mąż trochę grymasił, ale zjadł, nie miał innego wyjścia. On ogólnie nie przepada za tego typu wynalazkami. A ja wręcz przeciwnie. A Małemu niejadkowi chyba też posmakowało jak i mamusi, bo zjadła, jak na nią to nawet sporo.

Składniki na 3 porcje:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 łyżki miodu (u mnie wielkokwiatowy)
1 duży banan
4-5 suszonych moreli
100 g owoców (mogą być mrożone, u mnie malina, truskawka, wiśnia i żurawina)


  • Owoce miksujemy z 1 łyżką miodu. 
  • Kaszę jaglaną płuczemy, następnie przelewamy dwa razy wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, cała woda powinna zniknąć. Na koniec dodajemy łyżkę miodu.
  • Do kaszy wrzucamy banana, pokrojone morele i miksujemy na gładką masę.
  • Przekładamy do miseczek i polewamy owocami.
Smacznego!


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...