16 lutego 2014

Tahini




Minął prawie rok od mojego ostatniego posta. Ale ten czas leci. Brakuje mi blogowania, więc może zbiorę się w sobie i będę wracać częściej. :)

Na początek mam dla Was TAHINI, domową pastę z ziaren sezamu.
U nas nie ma gdzie kupić, a naszła mnie ochota na ciasteczka z dodatkiem tej pysznej pasty.

Składniki tylko dwa:
200 g sezamu
1 łyżka oliwy (opcjonalnie)

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Trzeba uważać, żeby nie przypalić.
Studzimy, a następnie blendujemy na płynną masę. Na początku włączamy blender na program pulsacyjny, potem już normalnie. Jak masa jest za sucha można dodać oliwy lub oleju sezamowego.

2 komentarze:

  1. a czemu to taka prawie roczna przerwa była na blogu, hę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najłatwiej można zwalić na brak czasu, bo jednak go za mało, ale prędzej to chyba brak mobilizacji i zorganizowania :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...